Arabisk og nordisk musik smelter sammen i Brohuset
JUMA er et orkester dedikeret til mødet mellem arabisk og skandinavisk kultur, og arabiske og nordiske folkesange, viser og fortællinger forenes i det seks personer store orkester. På håndperkussion, harmonika, oud, trommer, kontrabas, guitar og elektronik og ved at blande sange og tekster fra både Mellemøsten og den nordiske sangskat forenes sufier – arabiske religiøse sange – med salmer, mens kimen til et fælles sprog og udtryk finder vej fra gruppen på scenen til publikum.
Med i JUMA er den syriske musiker Bakri Hemmamikon, som kom til Danmark i 2015 efter at være flygtet fra Aleppo. Han har som mange andre efterladt alt i Syrien, men musikken har været med ham hele vejen. Bakri har præsenteret resten af bandet for arabiske folkemelodier, og de har omvendt introduceret ham for den danske sangskat. Projektet startede i foråret 2017 med det formål at forene den nye tilstrømmende kultur med den danske. At formidle den nye kultur til et dansk publikum og skabe en platform for vores nytilkomne medborgere fra de arabiske lande, hvor de vil have mulighed for at høre arabisk musik i en ny nordisk fortolkning.
Sammen har JUMA fortolket og arrangeret syriske folkemelodier og sufier samt danske viser og salmer. Bandet væver dermed syriske/arabiske folkemelodier og nordiske viser sammen i et smukt kultur- og religionsmøde. JUMA har forenet sig med den palæstinensiske musiker og komponist Bilal Irshed, som spiller på det gamle arabiske instrument oud. Med dette nye tiltag er der endnu bedre balance mellem det danske og det arabiske, og man kan derfor opleve et endnu stærkere kulturmøde.
”JUMA betyder mor på arabisk, og for os står det for kærlighed, omfavnelse og styrke. Vi mener, at vi er stærkest, når vi står sammen med og omkring vores forskelligheder. Vi synes, at mødet mellem kulturer bringer styrke i et samfund. Vores mål er, at den nytilkomne arabiske kultur kan finde et ståsted i den allerede eksisterende danske. I vores musik kan man opleve mødet mellem to kulturer og religioner”, fortæller Bakri om projektet.
Koncerten finder sted lørdag den 26. marts i Brohuset kl. 19:30
Dørene åbner 30 minutter før koncertstart
Billetter sælges her og i døren hos Brohuset, fredage fra kl. 10:00-12:00
Brohuset, Østervang 103